Zaden voor bloemen die gedroogd kunnen worden
Ben jij op zoek naar zaden om jouw eigen droogbloemen mee te kweken? Neem dan zeker eens een kijkje in onze uitgebreide categorie.
Covent Garden - Gipskruid, Sluierkruid, grootbloemig wit - ca. 1000 zaadjes
Deliverytime
Kwalitatief & educatief
175,- € 1,50
Kogelamaranth Strawberry fields (Gomphrena) - ca. 150 zaadjes
Deliverytime
Kwalitatief & educatief
€ 1,99
Het planten van zaadjes en daarmee dus ook het kweken van bloemen is een bezigheid welke je in meer en meer huishoudens tegenwoordig tegenkomt. Men houdt van een levendige en vooral ook een kleurrijke tuin. Dit snappen wij van Droogbloemetjes.nlmaar al te goed. Maar wat als we je vertellen dat de zaadjes uit deze categorie bloemen laat groeien die ook nog eens uiterst geschikt zijn om te drogen? Inderdaad, naast een kleurrijke tuin kun je ook jouw interieur aankleden met jouw eigen droogbloemen. Laten we op het algehele onderwerp eens dieper ingaan.
Zaden selectie voor droogbloemen
Wanneer je jouw eigen bloemen wilt drogen begin je natuurlijk met het selecteren van de juiste zaadjes. Hoewel niet iedere bloem goed kan drogen, hebben wij hier een selectie gemaakt om het je makkelijker te maken. Al deze zaadjes zijn namelijk geschikt voor het creëren van droogbloemen. Deze bloemen behouden hun textuur, vorm en kleur beter.
Hoe kies ik de juiste soort?
Laten we voorop stellen dat het belangrijk is om te weten welke droogbloemen jij het liefst in huis hebt. Welke bloemen maken jou gelukkig en welke sluiten perfect aan op jouw interieur? Je kunt hier bijvoorbeeld gaan voor een droogbloemen boeket dat alleen bestaat uit Delphinium om het simpel te houden. Maar je kunt met onze grote selectie zaadjes ook een uiterst gevarieerd droogbloemen boeket kweken en samenstellen. Daarnaast hoef je ook niet alle bloemen te oogsten. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om een deel van jouw bloemen te laten staan zodat jouw tuin er ook schitterend bij staat.
Waar vind ik deze zaadjes?
Natuurlijk zijn zaadjes op vele plekken te verkrijgen. Echter hebben wij van Droogbloemetjes.nl ervoor gekozen om jou de ideale selectie zaadjes welke ook nog eens geschikt zijn om te drogen te tonen. Wat is hier het verschil met bijvoorbeeld een reguliere zaak? We hebben gedurende de jaren natuurlijk een onschatbare kennis opgebouwd als het aankomt op droogbloemen. Wist jij bijvoorbeeld dat wij een deel van onze droogbloemen ook zelf kweken? Wij willen het daarom ook gemakkelijk maken voor onze klanten. We weten precies welke soorten hun kleuren, texturen en vormen behouden en welke we jou dan ook aan moeten bieden voor een fantastisch resultaat.
Enkele tips voor het kopen van zaden
Wanneer je zaden koopt is het natuurlijk ontzettend belangrijk om te letten op bepaalde onderwerpen, we gaan hier kort op in.
Let goed op de houdbaarheid: Zaden hebben net als veel andere producten een bepaalde houdbaarheidsdatum, let erop dat je zaden niet over de datum zijn of gaan zodat je de beste kiemresultaten blijft behouden.
Koop jouw producten altijd bij een betrouwbare website: Let er goed op dat wanneer je zaden koopt, je altijd koopt bij een betrouwbare website. Kijk bijvoorbeeld eens naar de beoordelingen, zo weet je dat jouw zaden ook echt kwaliteitszaden zijn.
Het kiezen van de juiste zaden voor droogbloemen: Het is belangrijk dat wanneer je bloemen wilt kweken voor het droogproces, je ook precies weet welke bloemen geschikt zijn als droogbloemen? Wij maken het je daarom makkelijk en geven jou een categorie welke puur bestaat uit bloemenzaden die geschikt zijn als droogbloemen.
Nu komt het planten van zaden
Wanneer je zaden gaat planten is het belangrijk dat je snapt dat het een proces is van geduld, zorg en aandacht. Wanneer je de perfecte bloemen wilt kweken is het belangrijk dat je de bodem goed voorbereid en de juiste zaaitechnieken gebruikt. Laten we hier nu dieper op ingaan zodat jou zaden de beste start krijgen.
Bodemvoorbereiding
Een goede bodemvoorbereiding is in principe het halve werk, voor wanneer het aankomt op een gemakkelijke en gezonde groei van jouw bloemen. Graag geef ik je een paar tips om ervoor te zorgen dat jouw bodem helemaal klaar is om te beginnen:
Test de bodem: Dit is misschien ietwat vergaand maar toch een belangrijke stap, test jouw bodem zijn pH-waarde. Waarom moet je eigenlijk jouw bodem meten? Denk er bijvoorbeeld aan dat je niet wilt dat jouw bodem te zuur is. Op een te zure grond gaan jouw bloemen niet goed of misschien zelfs niet groeien. Bloemen doen het over het algemeen goed bij een licht zure tot een neutrale bodem. Je kunt de pH makkelijk aanpassen, voeg kalk toe om de ph te verhogen of zwavel om de pH te verlagen.
Zorg voor een goede bodemstructuur: Je wilt ervoor zorgen dat jouw bodem los en goed doorlatend is. Wanneer je bijvoorbeeld op een kleiachtige bodem moet werken kun je de omstandigheden verbeteren door bijvoorbeeld zand en mest toe te voegen. Dit zal er voor zorgen dat er een betere drainage is voor jouw bloemen. Ze staan daardoor niet constant in het water.
Voeg compost toe: Wanneer je jouw zaadjes gaat planten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er genoeg voeding in de bodem aanwezig is, dit zorgt ervoor dat de zaadjes en later de bloemen zich goed ontwikkelen en groeien. Daarnaast helpt compost ook nog eens bij het vasthouden van vocht.
Water geven: Zorg ervoor dat jouw bodem lichtvochtig is alvorens je begint met zaaien. Een te droge of een te natte bodem kan een negatieve invloed hebben op jouw zaden. Zorg ervoor dat je jouw bodem een dag voordat je gaat zaaien licht bevochtigt.
De verzorging
Wanneer je jouw zaden hebt geplaatst is het natuurlijk belangrijk dat je een juiste watergift en een goede en zorgvuldige verzorging toepast. Pas hierop daarom het proces aan op het type bloem dat jij wilt kweken en de benodigdheden van deze bloem. Laten we eens dieper ingaan op de verzorging van jouw groeiende bloemen.
Het water geven aan zaden en zaailingen
We hebben jouw natuurlijk zojuist vermeld dat het belangrijk is om de zaden in een vochtige grond te plaatsen, echter stopt het hier natuurlijk niet. Het is belangrijk om de zaden en later ook de zaailingen vochtig te houden. Verzadig ze echter niet met water, dus maak de grond niet drassig. Om dit goed te reguleren kun je ervoor kiezen om een gieter met een hele fijne sproeikop of misschien zelfs wel een spuitfles te gebruiken. Je voorkomt hiermee ook dat de zaden zouden kunnen wegspoelen of zelfs nog dieper de grond in gedrukt kunnen worden.
Zaailingen afharden
Wanneer jouw zaden beginnen te groeien en de zaailingen zich beginnen te tonen is het natuurlijk belangrijk dat deze ook wennen aan de weersomstandigheden van buiten. Je wilt ze mogelijk graag naar buiten verplaatsen. Dit proces word ook wel afharden genoemd. Je bereid de planten als het ware voor op de overgang naar de tuin. Breng ze daarom een paar uur per dag naar buiten en plaats ze in de schaduw. Verleng hierna de tijd over een periode van 7 tot 10 dagen.
De verzorging van jouw bloeiende bloemen
Geef jouw bloemen met regelmaat water, natuurlijk is de behoefte aan water geheel afhankelijk van de soort en de weersomstandigheden. Het is daarom belangrijk om een hele goede vuistregel in acht te nemen. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft tot ongeveer 2 centimeter onder het oppervlak. Geef jouw bloemen bij voorkeur geen water in de late middag of avond. Dit kan namelijk weer leiden tot eventuele ziekten door de vochtigheid in de nacht.
Bemesting: Zorg ervoor dat je jouw bloemen elke 4 tot 6 weken bemest met bij voorkeur een vloeibare meststof, tenzij dit natuurlijk anders wordt aangegeven. Dit is per bloemensoort natuurlijk verschillend. Let natuurlijk goed op het volgende, en dat is: Te veel bemesten kan ten alle tijden net zo schadelijk zijn als te weinig bemesten. Volg dus goed de instructies.
Bescherming tegen ziekten en plagen
Monitor jouw bloemen met regelmaat op mogelijke tekenen van ziekten of plagen, hoe sneller jij eventuele ziekten of plagen kunt spotten hoe effectiever de behandeling is. Je kunt er ook voor kiezen om jouw bloemen te voorzien van preventieve maatregelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goede luchtcirculatie tussen de planten. Zo wordt er niet teveel vocht vastgehouden en verminder je dus de kans op ziekten zoals bijvoorbeeld schimmels. Vergeet niet om daarnaast ook eventuele ongedierte af te weren.
Mocht je ongedierte af willen weren of misschien zelfs wel af moeten weren is het belangrijk dat je een organische pesticiden gebruikt. Dit geldt overigens ook voor schimmels. Wanneer je een organische pesticide gebruikt voorkom je natuurlijk naast dat je het milieu aantast ook dat je nuttige insecten uit jouw tuin weert.
Wanneer je deze richtlijnen volgt kun je een gezonde groei bevorderen en genieten van prachtige bloemen in jouw tuin. Deze bloemen zijn daarna ook uiterst geschikt om te drogen, je houdt hier dus geen nare gevolgen aan over. Het kan tijd kosten om de specificaties van al jouw bloemen te leren kennen, maar geloof me het is het echt waard.
Wanneer moet ik oogsten?
Voor het drogen en oogsten van bloemen is er niets zo belangrijk als timing. Waarom is timing zo belangrijk? Laten we hier eens dieper op in gaan met de volgende tips:
Bloemen in bloei:Het is key om jouw bloemen te oogsten wanneer ze volledig in bloei staan en natuurlijk voor ze beginnen te verwelken en of hun kleur beginnen te verliezen. Wanneer je dit stadium hebt bereikt is het key om meteen te gaan oogsten. Dit zal uiteindelijk resulteren in perfecte gedroogde bloemen.
Het tijdstip van de dag: Waarom zou je hier naar moeten kijken vraag je je misschien af. Het ideale oogstmoment is namelijk in de vroege ochtend, wanneer de dauw volledig is opgedroogd. De zon is nu nog niet op zijn sterkst, de bloemen gaan open en bevatten geen excessen aan vocht.
Droog methodes
Wanneer het aankomt op bloemen drogen zijn er verschillende technieken beschikbaar. Elke vorm heeft natuurlijk zijn eigen voor en nadelen. We lichten graag enkele van de meest populaire methoden toe:
Luchtdrogen
Wanneer je bloemen wilt drogen is luchtdrogen de meest gemakkelijke en natuurlijke methode. Bind de stelen van de bloemen samen in kleine bosjes en hang ze ondersteboven in een donkere, droge en goed geventileerde ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zolder of kelder, zolang de luchtvochtigheid laag is.
Duur: Afhankelijk van de soort en de omstandigheden, kan het drogen 1 tot 3 weken duren. Controleer de bloemen regelmatig totdat ze volledig gedroogd zijn.
Gebruik van silicagel
Silicagel staat erom bekend vocht te absorberen, het is een zeer effectieve manier als het aankomt op het drogen van bloemen. Je kunt met deze methode namelijk de vorm en kleur gemakkelijk behouden. Leg in dit geval een laag silicagel in een luchtdichte container en plaats de bloemen er bovenop. Bedek ze daarna weer volledig met silicagel. Sluit de container nu af en laat de bloemen enkele dagen tot een week in de gel staan. Dit is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid bloemen jij wilt drogen.
Voordelen: Deze methode is ontzettend effectief en daarnaast ook uiterst geschikt voor bijvoorbeeld delicatere bloemen, welke met elke andere methode hun vorm zouden kunnen verliezen.
Persen
Het persen van bloemen is een traditionele methode die vooral geschikt is voor bloemen die plat gedroogd kunnen worden, zoals viooltjes of korenbloemen. Wanneer je jouw bloemen wilt persen plaats de bloemen dan tussen vellen papier welke vocht kunnen absorberen, plaats de bloemen vervolgens in een zwaar boek of misschien zelfs wel onder een bloemenpers. Laat de bloemen hier een paar weken onder druk staan totdat ze volledig zijn gedroogd.
Het maakt in ieder geval niet uit welke methode jij kiest om de schoonheid van jouw bloemen het hele jaar door te bewaren. Probeer eens verschillende technieken uit en bekijk welk resultaat jou het meeste bevalt.
Conclusie
Wij van Droogbloemetjes.nl snappen dat het kweken van bloemen uit zaadjes, met het doel ze te drogen, een prachtige mogelijkheid biedt om te genieten van tuinieren en creativiteit. Door de juiste soorten te kiezen, zorgvuldig je bloemen te planten en verzorgen en daarnaast ook op het juiste moment te oogsten kun jij gemakkelijk jouw eigen droogbloemen boeket creëren. Dit stelt jou in staat om lang te kunnen genieten van de schoonheid. Of je nou ervaren bent in het tuinieren of net begint, de wereld van de droogbloemen en het kweken is vrijwel eindeloos.