Terug

Zijn zijden bloemen giftig voor huisdieren?

Zijn zijden bloemen giftig voor huisdieren?

Voor vele van ons zijn huisdieren als familieleden, we willen niets liever dan dat onze beestjes gezond blijven en vooral wanneer we kijken naar de omgeving waarin ze leven. We komen hier in de regel één probleem voor huisdiereigenaren ontzettend vaak tegen, namelijk de balans tussen het versieren van het huis en ook voor het zorgen voor de veiligheid van jouw beestje.

Hoewel dat verse planten en vooral ook bloemen in de regel voor heel veel schoonheid kunnen zorgen in jouw interieur, kunnen ze ook zeker vele schadelijke eigenschappen met zich meedragen waaronder de giftigheid en dan vooral omtrent huisdieren. Daarom is het ontzettend belangrijk om te weten voor ons als huisdieren eigenaren welke decoraties veilig zijn.

Een vraag die in de regel vaak voorbij komt is: zijn zijden bloemen giftig voor huisdieren? In onze blog gaan we daar eens samen met jou dieper op in, we gaan dus kijken naar de veiligheid van zijden bloemen voor de harige vrienden, we verkennen de voordelen van kunstbloemen en geven je daarnaast nuttige tips om jouw huis en ook huisdieren gezond en gelukkig te houden.  

Wat zijn zijden bloemen?

Voordat we dieper ingaan op de vraag of dat zijden bloemen überhaupt giftig zijn voor huisdieren, is het ongelofelijk belangrijk om eerst te snappen wat zijden bloemen nou eigenlijk zijn. Zoals de naam al eigenlijk aangeeft werden deze bloemen in de vroegere tijd enkel gemaakt van zijde. Tegenwoordig worden zijden bloemen meestal gemaakt van synthetische materialen zoals bijvoorbeeld polyester, kunststof en in sommige gevallen zelfs zijdeachtige stoffen. De moderne zijden bloemen zien er in de regel levensecht uit en voelen ook vaak zo aan. Dit maakt ze een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een onderhoudsvrije en ook langdurige decoratie.

Het meest mooie voordeel van zijden bloemen is dat ze niet verwelken of water nodig hebben, dit maakt ze een prachtig alternatief voor de echte bloemen. Daarnaast kunnen ze ook een breed scala aan bloemsoorten nabootsen. Denk maar eens aan delicate rozen, maar ook exotische orchideeën. Toch wil je weten of zelfs de synthetische materialen veilig zijn voor de huisdieren.

Zijn zijden bloemen giftig voor huisdieren?

Het korte en meest makkelijke antwoord is: nee, zijden bloemen zijn over het algemeen niet giftig voor huisdieren. De meeste zijden bloemen worden gemaakt van niet giftige, synthetische materialen die absoluut geen schadelijke stoffen bevatten voor honden, katten of andere dieren. Dit betekent dat de zijden bloem een perfecte keuze zal zijn voor alle huisdiereneigenaren die hun interieur willen verfraaien, zonder zich zorgen te hoeven maken over de gezondheid van hun huisdieren.

Maar er zijn enkele nuances. Hoewel de materialen op zichzelf niet giftig zijn, kunnen er nog steeds risico's verbonden zijn aan het gebruik van zijden bloemen in huis, vooral als je huisdier nieuwsgierig is of de neiging heeft om aan voorwerpen te knagen of ze op te eten. Hieronder bespreken we enkele belangrijke overwegingen.

Mogelijke risico's van zijden bloemen voor huisdieren

Hoewel we weten dat zijden bloemen niet giftig zijn, zijn er toch enkele risico’s waar je rekening mee moet houden wanneer je huisdieren hebt. Veel van deze risico’s hebben te maken met het fysieke gedrag van jouw huisdier, denk maar eens aan het kauwen of knagen op voorwerpen, snel inslikken van stukjes zijden bloemen. Dit zijn toch wel zaken waar je enigszins iets van rekening mee moet houden. We hebben daarom wat zaken voor jou op een rijtje gezet, laten we hier samen eens naar gaan kijken:

Kauwen en verslikken

Hoewel sommige huisdieren en dan vooral de jonge dieren zoals pups en kittens dol zijn op het onderzoeken van hun omgeving, dit kan zijn doormiddel van kauwen op materiaal, kan dit toch wel wat schade meebrengen ook voor het dier zelf. Denk maar eens aan een moment waarop jouw huisdier iets vanuit huis pakt en wanneer jij er achteraan rent het ziet als een spelletje, waarbij het dier sneller gaat kauwen en probeert te slikken. Dit is dan ook de reden dat je het meeste van deze spullen zo ver mogelijk weg wilt houden van het bereik van puppies en kittens. Het kan namelijk zo zijn dat het dier stukjes van de bloemen afbreekt en dan ook nog eens inslikt. Dit kan lijden tot verstikkingsgevaar en in sommige gevallen zelfs een verstopping in het spijsverteringskanaal. Het risico hiertoe is natuurlijk ontzettend klein maar we raden het toch aan om in gedachte te houden.

Giftige kleuren of lijmen

We weten natuurlijk dat de meeste en vooral ook moderne bloemen veilig zijn. Toch verschijnen er nog ontzettend veel goedkope varianten op de markt welke voorzien zijn van bijvoorbeeld giftige verfstoffen, kleurstoffen of zelfs lijm. Dit zijn stoffen die ontzettend schadelijk kunnen zijn wanneer ze worden ingeslikt door jouw huisdier. Dit is dan ook de reden dat je goed op wil letten bij de aankoop van zijden bloemen. Je wilt namelijk letten op kwaliteit en er dus zeker van zijn dat je voor bloemen kiest die gemaakt zijn van niet giftige materialen. Daarom is het aan te raden om de etiketten te controleren en ook te vragen naar de gebruikte materialen bij de fabrikant.  

Mogelijke obstructies in het spijsverteringskanaal

Wat als een huisdier nou een groot stuk van een zijden bloem inslikt? Wanneer dit voorkomt kan het leiden tot verstikking en zelfs tot darmobstructie. Dit zijn beide ontzettend ernstige aandoeningen waarbij het ingeslikte materiaal vast komt te zitten in de darmen van het dier. Dit kan in de regel altijd leiden tot braken, verlies van eetlust en ook buikpijn. Denk je dat jouw dier een flink stuk van een bloem of plastic heeft ingeslikt? Raadpleeg dan natuurlijk altijd snel een dierenarts. Vooral in het geval dat een dier symptomen van obstructie vertoont.

Verwarring met echte bloemen

Dit is natuurlijk ook niet gek, het is een probleem dat veel dieren vaak het verschil niet kunnen snappen of weten tussen zijden bloemen en ook echte bloemen. Dit is natuurlijk heel zichtbaar en herkenbaar bij katten, je ziet ze namelijk met regelmaat aan planten knabbelen als je goed oplet, geen idee waarom ze dit zo graag doen. Let wel op want wanneer een huisdier met enige regelmaat toegang heeft tot bijvoorbeeld zijden bloemen, zal deze ook zeker interesses ontwikkelen voor de echte bloemen. Het nadeel hiervan is dat deze wel zeker giftig kunnen zijn. Denk maar eens aan lelies, dit zijn planten die ongelofelijk giftig zijn voor bijvoorbeeld katten.

Welke planten zijn giftig voor huisdieren?

Wat we nu weten van zijden bloemen zelf is dat ze over het algemeen zeer veilig zijn, Daarom is het belangrijk de giftige bloemen juist te vermelden zodat jij gemakkelijk de zijden alternatieven van deze bloemen kunt bemachtigen. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende giftige planten:

  • Lelies: Lelies zijn over het algemeen vooral giftig voor katten. Het eten van zelfs een kleine hoeveelheid van een lelie kan leiden tot nierfalen bij katten, wat levensbedreigend kan zijn.
  • Tulpen: De bollen van tulpen bevatten giftige stoffen die maag- en darmproblemen kunnen veroorzaken bij honden en katten.
  • Narcissen: Narcissen bevatten alkaloïden die maagproblemen, krampen en hartritmestoornissen kunnen veroorzaken als ze worden ingenomen.
  • Oleander: Deze mooie, maar zeer giftige plant kan ernstige hartproblemen veroorzaken bij honden en katten.
  • Aloë Vera: Hoewel aloë vera een populaire kamerplant is vanwege zijn helende eigenschappen voor mensen, is het giftig voor katten en honden wanneer het wordt ingenomen.
  • Dieffenbachia: Deze plant, ook wel "domme stok" genoemd, kan ernstige mond- en keelirritatie veroorzaken bij huisdieren als ze eraan knagen.

Door giftige planten te vervangen door veilige zijden bloemen, kun je een mooie, huisdiervriendelijke omgeving creëren zonder ook maar enige gezondheidsrisico's.

Waarom zijn zijden bloemen een perfect alternatief voor huisdiereigenaren?

Nu we zeker weten dat zijden bloemen een stuk veiliger zijn voor huisdieren dan verse bloemen zijn er ook nog ongelofelijk veel extra voordelen omtrent zijden bloemen en mensen die hun huis hiermee willen verfraaien. Dit zonder zich zorgen te hoeven maken over de gezondheid van hun huisdieren:

Geen enkel gevaar voor giftige bloemen

We hebben het al eerder besproken, er zijn ongelofelijk veel levende bloemen en ook planten op de wereld die giftig zijn. Er zijn daarnaast ook genoeg bloemen en planten die giftig zijn voor huisdieren. Door te kiezen voor zijden bloemen haal je eigenlijk het risico van vergiftiging volledig weg. Je hoeft je daarover geen zorgen te maken over welke bloemen veilig zijn en welke absoluut niet. Zijden bloemen bieden je daarnaast dezelfde uitstraling die verse bloemen jou ook geven maar dan zonder de  gevaren.

Langdurige duurzaamheid

Naast dat zijden bloemen ook een stuk veiliger zijn voor jouw huisdier, geven ze je ook nog eens een langdurige oplossing voor jouw decoratie. Kijken we naar de verse bloemen dan zien we dat deze verwelken en met enige regelmaat moeten worden vervangen. In vergelijking blijven zijden bloemen jarenlang mooi, dit betekent dus dat je jouw interieur naast veilig ook nog eens ontzettend duurzaam kunt maken. Je hoeft namelijk niet steeds nieuwe bloemen te kopen.

Geen water of pesticiden

Weer een voordeel van zijden bloemen t.o.v verse bloemen is dat ze geen water of pesticiden behoeven. Daarnaast kunnen sommige kamerplanten ook nog eens schadelijke chemicaliën bevatten zoals bijvoorbeeld meststoffen of insecticiden. Deze kunnen ontzettend gevaarlijk zijn voor jouw huisdieren wanneer ze per ongeluk tegelijk worden ingeslikt. Wanneer we zijden bloemen hebben vermijden we dit risico geheel, gezien ze absoluut geen extra toevoegingen behoeven.  

Tips om veilig gebruik te maken van zijden bloemen met huisdieren in jouw huis

We weten nu dat zijden bloemen een stuk veiliger zijn voor huisdieren, toch zijn er dingen die je kunt doem om te zorgen dat jouw diertjes geen ongemak ondervinden bij het gebruik van kunstbloemen in jouw huis.

Kies voor de hoogwaardige zijden bloemen

Zoals we al eerder vermeldde, is het ongelofelijk belangrijk dat je enkel investeert in hoogwaardige zijden bloemen en dan ook alleen de zijden bloemen die geen giftige verfstoffen of chemicaliën bevatten. De goedkopere en vooral ook lage kwaliteit zijden bloemen kunnen vaker schadelijke stoffen bevatten die naast schadelijk voor je huisdier ook schadelijk zijn voor jou. Zorg er daarom ook voor dat je enkel bloemen koopt bij de echte shops die samenwerken met de beste fabrikanten, zoals wij van Droogbloemetjes.nl. Wij voorzien onze klanten enkel van de meest kwalitatieve zijden bloemen mogelijk, dit zodat we jou, jouw huisdier en ook jouw interieur zo gelukkig mogelijk kunnen maken.  

Plaats bloemen buiten bereik

Hoewel we nu zien dat jouw zijden bloemen niet giftig zullen zijn, is het zeker weten een goed idee om jouw zijden bloemen buiten het bereik van jouw huisdieren te plaatsen, nu is dit makkelijker bij honden als bij katten maar zet jouw zijden bloemen boeket bijvoorbeeld op een plank of een andere hoge plek. Zo voorkom je namelijk het gemakkelijkst verstikkingsgevaar en voorkom je ook nog eens dat het dier zomaar op de bloemen kauwt, natuurlijk per ongeluk.

Bekijk jouw planten en bloemen regelmatig op beschadigingen

Wanneer je jouw huisdier betrapt op het regelmatig knagen op zijden bloemen, wil je jouw zijden bloemen ook goed controleren op enige schade. Het kan namelijk zijn dat kleine stukjes afbreken en kan het ook gevaarlijk worden wanneer ze worden ingeslikt. Zet jouw bloemen in dit geval tijdelijk weg of vervang ze tijdelijk voor ander decoratief materiaal.

Conclusie

Wij van Droogbloemetjes.nl weten als geen ander hoe veilig zijden bloemen zijn over het algemeen daarnaast zijn het ook vooral stijlvolle keuzes voor dé huisdiereneigenaren. Deze bloemen bieden jou dezelfde al dan niet betere schoonheid en ook decoratieve waarde dan dat levende bloemen doen. Dit gelukkig zonder giftige risico’s die vaker samen gaan met veel verschillende planten. Toch hebben ook zijden bloemen enkele aandachtspunten. Denk maar eens aan: kauwen en verstikking, maar toch ondanks deze aandachtspunten winnen zijden bloemen het super gemakkelijk tegenover de verse bloemen. Je bent er namelijk zeker van dat je altijd veilige decoratie in huis hebt staan zonder dat jouw diertje daaronder hoeft te lijden. Ben jij op zoek naar een zorgeloze manier om jouw huis te decoreren en ook jouw huisdieren te beschermen? Ga dan eens voor de zijden bloemen. Ze zijn naast veilig ook nog eens duurzaam, onderhoudsvrij en ook beschikbaar in ontelbare stijlen en kleuren.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Droogbloemetjes.nl 4,8 / 5 - 122 Reviews @ Google mijn Bedrijf
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »