Terug

Wat zijn zijden bloemen en hoe zijn ze zo populair geworden?

Wat zijn zijden bloemen en hoe zijn ze zo populair geworden?

Wie kent ze niet of wie heeft er niet van gehoord, zijden bloemen? Dit zijn bloemen die vooral in de laatste jaren ontzettend in populariteit gestegen zijn. Dit komt doordat ze prachtig, onderhoudsvrij en ook een prachtig alternatief zijn voor de verse bloemen. Je kunt deze ook daadwerkelijk voor alles gebruiken. Van bruiloften tot verfraaien van jouw woonruimte, zijden bloemen zijn de to go to oplossing voor alles.

We gaan daarom samen met jou in deze blog eens dieper in op wat zijden bloemen nou eigenlijk zijn, de geschiedenis en ook hun productie proces. Daarnaast kijken we naar de voordelen en ook hoe je zijden bloemen het beste kunt gebruiken in jouw interieur. Kortom, we gaan de zijden bloem eens in zijn geheel ontleden. Laten we nu samen eens gaan kijken.  

Wat is een zijden bloem?

Een zijden bloem is een prachtige en ook kunstmatige bloem die nagemaakt wordt in vergelijking met de echte bloemen. Voorheen werden ze voornamelijk gemaakt van zijde, echter is dit momenteel vrijwel onbetaalbaar. Tegenwoordig worden ze dan ook gemaakt van materialen zoals bijvoorbeeld polyester, nylon of zelfs een mix van synthetische vezels. Toch is de naam zijden bloem blijven hangen. Het proces is bedoeld om de echte bloemen te kunnen nabootsen als zijde bloemen. Voorheen werden ze dus volledig nagemaakt van een echte zijden stof. De bloemen waren daardoor niet alleen prachtig, maar ook nog eens ontzettend zacht en delicaat. Er wordt ongelofelijk veel tijd besteed aan de detail van zijden bloemen om ze zo echt mogelijk te laten lijken. Hier wordt ongelofelijk veel tijd besteed aan de delicate textuur van bijvoorbeeld de bloembladeren tot zelfs aan de realistische kleuren en ook vormen. We kunnen zeggen dat tegenwoordig de huidige zijden bloem absoluut niet te onderscheiden is van een echte bloem.

De naam zijden bloem komt dus voort uit wat het in het verleden ook echt was, zijden gebruikt om bloemen na te bootsen. Deze praktijken gaan al terug tot in de 12e eeuw. Hier begonnen de Chinezen met het maken van zijden bloemen. Dit was een ware kunst die zich op een later tijdstip verspreidde naar Europa. Hier werd het in de 18e en ook 19e eeuw pas echt populair. Dit zag je namelijk vooral terug bij de koninklijke hoven. We weten dat de huidige zijden bloem zoals deze nu is veel verfijnder is van techniek en ook materialen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de huidige zijden bloem dan ook veel langer mee kan gaan en ook zijn prachtige en vooral realistische details.

Hoe worden zijden bloemen tegenwoordig gemaakt?

Het proces van het creëren van zijden bloemen komt neer op een combinatie van ambacht en ook moderne technologie. We hebben daarom goed ons best gedaan en eens gezocht naar een stap voor stap overzicht van het creëren van zo’n prachtige type bloem:

  1. Ontwerpen en het in model brengen: Het begint natuurlijk allemaal bij het ontwerp van bloemen. We zien dat veel bedrijven hun ontwerpen baseren op de echte bloemen, Ze proberen de vormen, kleuren en ook details van de echte bloemen zo goed mogelijk te bestuderen zodat ze het volledig kunnen namaken. Dit maakt het ook dat beide bloemen op afstand echt lijken. Dat maakt het dan ook dat de meeste mensen tegenwoordig het liefste voor de zijden bloemen variant gaan. Je hoeft deze namelijk niet wekelijks te vervangen. Je kunt zo echt jarenlang genieten van jouw meest favoriete bloemen.
  2. Materiaalkeuze: Wanneer we kijken naar het traditionele, weten we dat de bloemen van origine gemaakt werden van zijden. Tegenwoordig maken we dezelfde bloemen met meer synthetische materialen zoals bijvoorbeeld: polyester of nylon. Soms worden zelfs natuurlijke materialen zoals katoen of papier gebruikt voor speciale bloemen.
  3. Het vormen van de bloembladeren en stelen: Wanneer het onderwerp van de gewenste bloem dan eindelijk klaar is zien we dat de bloembladeren en ook de stelen gesneden worden uit de synthetische materialen. Deze stelen en bloembladeren worden ook nog wel eens gemaakt met behulp van speciale mallen of lasertechnologie om precisie te kunnen garanderen. Nadat alles is gecreëerd en uitgesneden worden de bloembladeren geverfd. Geloof het of niet maar dit gebeurd meestal met de hand, dit is namelijk de enige manier om de natuurlijke nuances van de bloemen te kunnen nabootsen.
  4. Handmatig in elkaar zetten: Nu zijn de bloembladeren gemaakt en ook professioneel gekleurd, nu gaan we beginnen aan het in elkaar zetten van de zijden bloemen. Elke nieuwe bloem begint met een stengel, hieraan worden met de hand bloembladeren aan toegevoegd om een levensechte bloem te kunnen creëren. Dit zou kunnen variëren van de meest gemakkelijke bloemen tot volledige boeketten met ook meerdere lagen.
  5. De fijne details: We mogen niet vergeten hoeveel details er bij zijden bloemen komen kijken. Denk aan de ontzettend dunne en toch precieze draden die de aders kunnen nabootsen. Daarnaast zijn er ook minuscule imperfecties welke weer extra dimensies geven aan het realisme. Soms worden de bloemen behandeld met een coating om ze een glanzende of matte afwerking te geven. Dit is overigens geheel afhankelijk van het type bloem.

Welke voordelen hebben zijden bloemen?

Wanneer we kijken naar zijden bloemen zien we dat er ongelofelijk veel voordelen zijn in vergelijking met verse bloemen. Dit is dan ook de reden dat ze zo enorm geliefd zijn. Dit zijn in principe vrij grote en ook stevige redenen, we horen dit dan ook veel terug wanneer men aangeeft over te stappen op de zijden bloem. Laten we samen eens naar deze redenen gaan kijken:

  1. Langdurig: Vergelijk zijden bloemen maar eens met verse bloemen in de zin van lang leven. Kijken we naar verse bloemen dan weten we dat deze meestal maar één of twee weken max meegaan. Kijken we dan naar de zijden bloemen dan weten we dat deze zelfs jaren lang kunnen meegaan. Dit maakt ze kosten technisch zo ongelofelijk interessant dat men ze gewoon niet kan laten liggen. Denk maar eens aan een bruidsboeket in zijden bloemen of zijden bloemen in je huis of op kantoor. Je kunt er echt nog jaren lang van genieten.
  2. Onderhoudsvrij: Zijden bloemen hebben in vergelijking met verse bloemen amper tot geen verzorging nodig, je hoeft ze geen water, geen zonlicht of welke andere speciale verzorging dan ook te geven. Zijden bloemen kunnen perfect zonder, het maakt ze waarlijk speciaal voor mensen die niet veel tijd hebben voor de plantenverzorging. Het enige dat je voor zijden bloemen echt dient te doen is het stofvrij houden. Daarnaast hoef je je overigens ook geen zorgen te maken over het verwelken of verkleuren van de zijden bloemen, mits je ze uit de directe zon houdt.
  3. Allergievriendelijk: Heb je last van allergieën zoals hooikoorts? Geen probleem met zijden bloemen zit je echt helemaal goed. Deze dragen geen stuifmeel bij zich en toch hebben ze nog steeds dezelfde esthetiek als echte bloemen hebben. Dit maakt ze dus ook perfect voor jou.
  4. Veelzijdigheid: Er is niets zo makkelijk als zijden bloemen die gedurende het hele jaar te verkrijgen zijn. Waar normaliter verse bloemen zoals tulpen maar heel kort te verkrijgen zijn, kun je de zijden variant hiervan het hele jaar door verkrijgen en ook toepassen op jouw interieur. Het maakt echt niet uit of je tulpen wilt in de winter of zonnebloemen in de lente. Met zijden bloemen is het echt allemaal mogelijk.  
  5. Milieuvriendelijk: We mogen niet vergeten dat op de korte termijn gezien zijden bloemen niet helemaal het je van het zijn, maar op de lange termijn zijn zijden bloemen wel echt een must voor ieder huishouden en ook het milieu. Zie het namelijk zo, verse bloemen moet je iedere 2 weken weggooien, dit creëert een hoop afval. Heb je zijden bloemen? Dan kun je hier jaren van genieten alvorens je deze moet weggooien. Dit is vaak ook alleen enkel ter sprake als je slecht voor jouw zijden bloemen hebt gezorgd.

Hoe kan ik zijden bloemen toepassen in mijn interieur?

We zijn het er inmiddels over eens dat zijden bloemen, de toevoeging zijn van ieder interieur. Wil je ze graag in jouw interieur verwerken, maar weet je niet hoe? Dan gaan we hier nu samen eens naar kijken:

  1. In vazen: Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende. Zijden bloemen kun je net als verse bloemen gemakkelijk in een vaas zetten. Op deze manier hoef je je overigens ook geen zorgen te maken over het verversen van water, het voorzien van licht of zelfs het toevoegen van voeding. De zijden bloemen staan hoe dan ook gemakkelijk en onderhoudsvrij klaar in een vaas om jouw interieur op te vrolijken.
  2. Muurdecoratie: We zien deze trend de laatste tijd steeds vaker opduiken. Het is het gebruik van zijden bloemen in muurdecoraties. Denk hierbij maar eens aan bloemenpanelen die aan de muur kunnen worden bevestigd. Zelfs bloemstukken die in frames worden geplaats t voor driedimensionaal effect. Je kunt tegenwoordig echt alles met zijden bloemen.
  3. Bruiloften en feestdecoratie: Wil je graag een gemakkelijke en toch zeer stijlvolle bruiloft hebben? Ga dan zeker weten voor zijden bloemen, je kunt ze echt overal voor gebruiken. Denk voor het gebruik van zijden bloemen in bruiloften maar eens aan tafeldecoratie, boogversieringen of  zelfs in bruidsboeketten. Het allergrootste voordeel hier is dat je zijden bloemen kunt gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het verwelken van de bloemen op jouw grote dag. Zo kun jij je focussen op al de andere belangrijke taken rondom jouw bruiloft.
  4. Seizoensdecoraties: We weten dat zijden bloemen gedurende het gehele jaar te verkrijgen zijn, dit maakt het mogelijk voor jou om ze op een prachtige en vaste wijze in jouw interieur te introduceren. Je kunt gemakkelijk gebruik maken van zijden bloemen om seizoensgebonden decoraties gedurende het gehele jaar te maken. Denk hiervoor maar eens aan seizoensgebonden decoraties, bijvoorbeeld: lentebloesems in de lente, kleurrijke zonnebloemen in de zomer, warme herfsttinten in de herfst en kerstrozen tijdens de feestdagen.

Hoe onderhoud ik mijn zijden bloemen goed?

We weten dat zijden bloemen ontzettend weinig onderhoud nodig hebben. We kunnen hun schoonheid het beste behouden door het gebruik van de volgende tips:

  1. Stof ze af: Zorg ervoor dat jouw zijden bloemen niet dof worden, je wilt dus heel voorzichtig te werk gaan met een zachte doek of plumeau. Zorg er dus voor dat je met regelmaat het stof van jouw zijden bloemen boeket verwijderd. Wil je een stevigere reiniging maak dan gebruik van water en neem ze voorzichtig stuk voor stuk af.  
  2. Vermijd direct zonlicht: Net zoals bij veel materialen, kan langdurige blootstelling aan direct zonlicht ervoor zorgen dat de kleuren van zijden bloemen vervagen. Zet  ze dus op een plek waar veel indirect zonlicht aanwezig is.
  3. Gebruik bloemenspray: Daarnaast zijn er ook speciale sprays op de markt, welke bedoeld zijn om zijden bloemen te kunnen beschermen en ook hun kleuren te laten behouden. Dit kan ongelofelijk handig zijn voor zijden bloemen die je graag langdurig buiten wilt hebben staan.

Welke toekomst wacht zijden bloemen?

Nu dat we als gemeenschap steeds meer bezig zijn met duurzaamheid zien we ook de vraag naar de zijden bloem enorm stijgen. Dit komt omdat je deze bloemen jarenlang kunt behouden en ook niet iedere twee weken hoeft weg te gooien. We zullen ook zien dat de populariteit van de zijden bloemen echt alleen nog maar zal blijven stijgen. Bedrijven blijven momenteel alleen nog maar innoveren en dan vooral op het gebied van materiaalgebruik en ook realisme. Dit maakt het dat zijden bloemen uiteindelijk alleen maar moeilijker te onderscheiden zijn van de echte bloemen.

Ook willen we in de toekomst alleen nog maar milieuvriendelijkere alternatieven voor verse bloemen, Denk maar eens aan grote evenementen en bijbehorende grote decoraties. Hier spelen de zijden bloemen absoluut goed op in. Dit komt omdat ze herbruikbaar zijn. Dit is echt key voor de zijden bloemen. Daarnaast hebben ze ook in de long term veel minder impact op het milieu, in de negatieve zin in vergelijking met de verse bloem.

Conclusie

Wij van Droogbloemetjes.nl snappen als geen ander hoe prachtig de wereld van de zijden bloemen eigenlijk is. Het is een prachtig en duurzaam alternatief voor de verse bloem. Het maakt niet uit of je nou wilt genieten van de schoonheid van bloemen zonder de verzorging, of een speciale gelegenheid wil vieren, zijden bloemen zijn de oplossing voor jou. Dankzij hun realistische uiterlijk, lange levensduur en ook onderhoudsvrije karakter maken ze een perfecte investering voor iedereen die van bloemen houdt.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Droogbloemetjes.nl 4,8 / 5 - 122 Reviews @ Google mijn Bedrijf
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »