Terug

Veroorzaken zijden bloemen een allergische reactie?

Veroorzaken zijden bloemen een allergische reactie?

Wie is er geen fan van bloemen? De uitstraling, kleuren, vorm en geur van bloemen maken iedereen gelukkig, helaas zijn er mensen die niet van bloemen kunnen genieten. Dit komt omdat ze een allergie omtrent bloemen hebben, voor de mensen die dit type allergie hebben zijn de gewone verse bloemen in de regel een probleem. Dit komt door het stuifmeel dat ze los laten en de reactie die het met zich mee brengt.

Maar gelukkig hebben we tegenwoordig een bekende oplossing voor dit probleem, namelijk de zijden bloemen. Deze bloemen zorgen ervoor dat iedereen en ook wie allergisch is voor echte bloemen, kan genieten van de schoonheid van bloemen zonder stuifmeel. Toch vraagt men zich af of het mogelijk is om een allergische reactie te hebben voor zijden bloemen. Laten we in deze blog eens samen eens kijken naar de vraag: Kunnen zijden bloemen een allergische reactie veroorzaken?

Wat zijn zijden bloemen?

Voordat we gaan kijken naar de allergieën, moeten we natuurlijk eerst weten wat zijden bloemen nou eigenlijk zijn. De naam zegt het natuurlijk al, maar dit zijn bloemen die traditioneel gemaakt worden van zijde, dit is een luxe stof die al eeuwenlang enorm wordt gewaardeerd vanwege zijn zachtheid, glans en ook luxe. De zijden bloemen van tegenwoordig worden gemaakt met polyester, nylon of zelfs katoen. Dit maakt zijden bloemen niet alleen levensecht, maar maakt ze ook nog eens een stuk betaalbaarder dan dat ze vroeger waren. Op de dag van vandaag is het creëren van zijden bloemen doormiddel van zijde absoluut niet meer te betalen. De branche zou veel te duur worden als we zijden bloemen nog steeds van zijde zouden maken.

We weten dat zijden bloemen tegenwoordig in alle kleuren, soorten en maten op ons pad komen. Dit komt omdat ze tegenwoordig ook in alle bloemen soorten gemaakt worden, daarnaast zijn ze op een afstand vrijwel niet van echte bloemen te onderscheiden. Dit maakt zijden bloemen dan ook tot zo’n aantrekkelijke keuze voor eenieder die een allergische reactie heeft voor het stuifmeel van echte bloemen.

Wat veroorzaakt een allergische reactie bij echte bloemen?

Wanneer we kijken naar allergieën voor bloemen zien we dat deze relatief vaak voorkomt. Dit wordt in de basisprincipe veroorzaakt door het stuifmeel, welke bloemen vrijgeven om zichzelf voort te kunnen planten. Komt dit stuifmeel dan in contact met de slijmvliezen van je neus, ogen of keel, dan zul je zien dat het immuunsysteem van sommige mensen eigenlijk vrij heftige reacties afgeeft. Merk je de volgende symptomen op dan kan het zijn dat je met een hooikoorts allergie te maken hebt:

  • Niezen;
  • Jeukende of tranende ogen;
  • Verstopte neus;
  • Hoesten;
  • Astmatische klachten.

Maar is hooikoorts niet iets anders dan een allergie voor stuifmeel? Nee, niet echt, hooikoorts zien we als een overkoepelend woord. Je kunt namelijk zelfs een heftige reactie krijgen bij vers gemaaid gras of specifieke bomen. Hoe dan ook, de symptomen die we eerder vermeldde blijven hetzelfde. Je ziet dit dan ook vooral in het voorjaar en ook in de zomer terugkomen. Zo’n beetje wanneer de natuur ontwaakt en de bloei in volle gang gezet wordt.

Zijn zijden bloemen veilig voor mensen met allergieën?

We hebben nu zo’n beetje geleerd wat zorgt voor die allergische reactie en ook wat deze reactie te weeg kan brengen. Nu willen we natuurlijk dolgraag weten of zijden bloemen dan ook stuifmeel bevatten en je dus kunnen voorzien van een allergische reactie, het korte en snelle antwoord hierop is nee. De reden hiervoor is dat synthetische bloemen, dus die met de hand gemaakt zijn, geen stuifmeel kunnen aanmaken of bevatten. Dit maakt de zijden bloem zo perfect voor wie allergisch is voor pollen.

Dit maakt de zijden bloem tot een ongelofelijk goed alternatief voor wie wil genieten van de schoonheid van de echte bloemen zonder dat hier eventueel nare bijwerkingen aan vast kleven. Dit omdat ze absoluut géén stuifmeel produceren. Zo zouden zijden bloemen geen directe allergische reactie moeten veroorzaken zoals echte bloemen dit wel doen.

Kunnen zijden bloemen andere allergieën veroorzaken?

Gezien dat zijden bloemen geen stuifmeel bij zich dragen, zijn er nog andere dingen waar ik rekening mee moet houden? Die eventueel een allergische reactie zouden kunnen oproepen? Ja die zijn er wel, echter komen deze iets meer voor dan een pollen allergie. Het is namelijk niet zo dat iets volledig allergie vrij is omdat het geen pollen kan verspreiden. Je kunt namelijk ook nog eens gevoelig zijn voor andere elementen, laten we daar samen eens naar kijken:

Stofophoping

Zo kan het namelijk zijn dat zijden bloemen stof opnemen, dit natuurlijk voornamelijk en eigenlijk ook alleen maar wanneer zijden bloemen niet worden schoongemaakt. Wanneer we ze niet schoonmaken veranderen ze in een broedplaats van stof en vuil. Dit veroorzaakt op den duur een stofallergie. Dit kun je overigens gemakkelijk voorkomen door jouw zijden bloemen en jouw omgeving goed schoon te houden.  

Hoe ontstaan stofallergieën? Dit wordt eigenlijk altijd veroorzaakt door de huisstofmijten. Dit zijn microscopisch kleine beestjes welke zich voeden met de dode huidcellen van mens en dier. Deze mijten gedijen goed in warme en vooral ook vochtige omgevingen. Je vindt deze mijten vooral terug in stofdeeltjes die zich ophopen op meubels, gordijnen en zelfs zijden bloemen.

Symptomen van een stofallergie zijn onder andere:

  • Niezen;
  • Loopneus;
  • Verstopte neus;
  • Hoesten;
  • Jeukende of tranende ogen;
  • Wazig zicht door geïrriteerde ogen;
  • Moeite met ademhalen (in ernstige gevallen).

Weet je dat je een stofallergie hebt of heb je in jouw huis iemand anders met een stof allergie dan moet je proberen om de ruimte en ook zeker de zijden bloemen met enige regelmaat goed schoon te maken. Gebruik hiervoor een vochtige doek, een stofdoek of zachte borstel om stofdeeltjes veilig te verwijderen, je wilt namelijk geen schade aan jouw zijden bloemen toebrengen.

2. Chemische allergieën

We weten overigens ook dat zijden bloemen in de regel vaker behandeld worden met verschillende chemische stoffen. Dit is om ze een veel levensechtere uitstraling te kunnen geven. Geloof het of niet maar dit maakt ze ook nog eens een heel stuk duurzamer. Wat zien we dan als chemische middelen? Denk maar eens aan stoffen zoals kleurstoffen, coatings en in sommige gevallen zelfs lijm. Er zijn mensen die ontzettend gevoelig kunnen zijn in hun luchtwegen of met hun huid omtrent chemicaliën. Deze kunnen een allergische reactie bij sommige mensen oproepen. Wat voor een symptomen kunnen chemische stoffen met zich meenemen? Laten we daar samen eens naar gaan kijken:

  • Huiduitslag of irritatie;
  • Ademhalingsmoeilijkheden;
  • Hoofdpijn;
  • Prikkelende ogen of neus.

Wanneer je van jezelf al weet dat je gevoelig bent voor chemische stoffen, dan raden we je aan om op te letten waar je jouw zijden bloemen koopt. Wanneer je zijden bloemen ziet die vaker als goedkoop worden aangeprezen, zien we ook dat de kwaliteit van deze zijden bloemen echt te wensen overlaat. De goedkopere en vooral ook minder kwaliteitsvolle zijden bloemen bevatten in de regel meer kleurstoffen en ook chemicaliën dan bloemen van een hogere kwaliteit. Ben er daarom altijd zeker van dat je enkel bloemen van bekende fabrikanten koopt. Deze staan bekend om het gebruik van meer veilige materialen.

Schimmelvorming

Het komt eigenlijk bijna nooit voor, maar zijden bloemen kunnen zeker weten schimmels verzamelen. Dit gebeurt eigenlijk voornamelijk wanneer je zijden bloemen in een vochtige omgeving plaatst. Deze schimmelsporen kunnen weer zorgen voor een allergische reactie. In dit geval is men gevoeliger voor de schimmels of de vochtige lucht. Probeer daarom ook om jouw zijden bloemen uit de vochtige omgevingen te houden.

Schimmelallergie kan leiden tot de volgende symptomen:

  • Verstopte of loopneus
  • Niezen
  • Hoesten
  • Kortademigheid
  • Jeukende of tranende ogen
  • Hoofdpijn

Wanneer je wil voorkomen dat deze zijden bloemen die geplaatst worden in een vochtige omgeving schimmels aantrekken, dien je deze regelmatig schoon te maken en er ook nog eens voor te zorgen dat deze niet te vochtig worden. Zoals ik al eerder vermeld heb is het belangrijk om te voorkomen dat zijden bloemen in badkamers of andere vochtige ruimtes eindigen. Dit enkel al om de kans op schimmel vorming te kunnen verkleinen.

Tips om zijden bloemen schoon en allergievrij te houden

We zouden Droogbloemetjes.nl niet zijn als we niet enkele tips voor jou op een rijtje gezet zouden hebben, we hebben het namelijk gehad over verschillende factoren die ook nog eens verschillende allergieën zouden moeten oproepen. Laten we daarom eens samen kijken naar wat praktische tips die jou en jouw bloemen veilig en ook schoon houden.

Regelmatig schoonmaken

Zoals we al eerder vermeld hebben, kunnen de zijden bloemen ongelofelijk veel stof verzamelen. Het is daarom key om deze met enige regelmaat schoon te maken, dit om stofophoping tegen te kunnen gaan. Gebruik hiervoor een zachte doek, plumeau, zachte borstel of zelfs een föhn om jouw zijden bloemen in ieder geval niet te beschadigen. Ga hoe dan ook ontzettend voorzichtig over jouw zijden bloemen, je wilt ze immers absoluut niet beschadigen. Laat de bloemen na de behandeling dan ook goed drogen, dit om schimmelvorming te kunnen voorkomen.  

Bescherm ze tegen vocht

Zorg dat je jouw zijden bloemen absoluut niet plaatst in vochtige omgevingen zoals bijvoorbeeld badkamers of keukens. Het vocht kan immers niet alleen schimmel veroorzaken maar kan de levensduur van jouw zijden bloemen ook nog eens drastisch verminderen. Dit komt doordat het materiaal drastisch begint te verslechteren.

Kies bloemen van hoge kwaliteit

De goedkopere zijden bloemen kunnen ook nog eens meer chemicaliën bevatten die uiteindelijk mogelijke irritaties zouden kunnen veroorzaken. Het is daarom echt raadzaam om te investeren in zeer kwalitatieve zijden bloemen. Zo weet je in ieder geval dat jouw zijden bloemen gemaakt worden van de betere materialen. Daarnaast minimaliseer je ook nog eens het risico op de blootstelling aan schadelijke stoffen. Zo blijven jouw bloemen er ook nog eens veel mooier uit zien.

Gebruik een luchtreiniger

Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om een luchtreiniger te plaatsen. Deze kunnen enorm helpen met bijvoorbeeld allergenen zoals stof of schimmel uit de lucht te halen. Dit kan jouw leven nog veel makkelijker maken wanneer je allergie gevoelig bent en toch dolgraag zijden bloemen in huis wilt hebben.

Vermijd spuitbussen of parfums op de bloemen

We weten dat het ontzettend verleidelijk kan zijn om jouw zijden bloemen te voorzien van een lekker geurtje, doormiddel van bijvoorbeeld luchtverfrissers of parfums. Wat we vergeten in deze is dat het toch voor chemische irritaties kan zorgen bij mensen die van zichzelf al ontzettend gevoelige luchtwegen hebben. Dit is dan ook de reden waarom je deze producten het liefste wilt vermijden of in het ergste geval ontzettend spaarzaam te gebruiken.

Conclusie

Wij van Droogbloemetjes.nl zijn helemaal in het concept van zijden bloemen gedoken en ook wij zien dat deze bloemen een uitstekend alternatief zijn voor bloemen die pollen met zich meedragen. De zijden bloemen geven namelijk absoluut geen stuifmeel af en zorgen in het gebied van hooikoorts ook niet voor een allergische reactie. De gewone bloemen kunnen dit natuurlijk weer wel doen. Droogbloemen zijn in dit geval zelfs een stuk veiliger voor wat betreft hooikoorts. Het meest mooie van zijden bloemen is dat het nog steeds dezelfde esthetische voordelen kan bieden van de echte bloemen zonder enige nadelen omtrent allergieën. Toch kunnen ook zijden bloemen net als al het andere in huis stof of schimmel hebben. Houd deze goed schoon om stof en schimmels tegen te gaan. Ook kunnen zijden bloemen chemische resten bevatten, probeer er daarom voor te zorgen dat je chemische middelen tot een absoluut minimum houdt en dat je ook enkel bloemen van een ontzettend goede kwaliteit opkoopt.

Doordat jij jouw zijden bloemen zorgvuldig kiest en ook met enige regelmaat schoonmaakt verklein jij de kans op allergieën enorm. Door te kiezen voor kwalitatieve bloemen kun je jouw huis voorzien van een ontzettend mooie uitstraling.  

Wanneer je ziet dat je toch allergische reacties krijgt rondom zijden bloemen, dan raden we je aan om echt goed te kijken naar eventuele stofophopingen, schimmelvormingen of enkele andere chemische gevoeligheden. Zorg ervoor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen omtrent jouw zijden bloemen gebruikt. Zo zorg jij voor die allergievriendelijke, veilige en vooral ook prachtige manier om jouw huis op te fleuren.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Droogbloemetjes.nl 4,8 / 5 - 122 Reviews @ Google mijn Bedrijf
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »