Terug

De geschiedenis van zijden bloemen

De geschiedenis van zijden bloemen

Wat weten we eigenlijk van de geschiedenis van de zijden bloem? Er is oprecht ongelofelijk veel over te vinden. Het is een lange en vooral ook prachtige en fascinerende geschiedenis die als het ware plaats heeft gevonden over verschillende culturen, continenten en tijdperken. Zijden bloemen zijn in onze geschiedenis eigenlijk altijd wel gezien als een zeer luxe vorm van decoratie voor in huis, op evenementen en zelfs in mode.

Zo zijn zijden bloemen bijvoorbeeld ook ontstaan uit de vraag naar iets fundamentelers. We willen namelijk de schoonheid van de natuur kunnen behouden ook wanneer de natuur zelf niet beschikbaar zou zijn. Zijden bloemen waren ontstaan uit het oude China tot aan het moderne en huidige tijdperk. In deze tijd hebben wij met zijn alle een ontzettend bijzondere relatie opgebouwd met deze prachtige zijden bloemen. We gaan daarom in deze blog eens dieper in op de zijden bloemen, de geschiedenis en ook waarom ze deze plek in de geschiedenis zo verdiend hebben.

Welke oorsprong hebben zijden bloemen in China?

Wanneer we kijken naar de geschiedenis van de zijden bloem dan zien we dat deze meer dan 1500 jaar geleden in het oude China zijn ontstaan. Dit is het land waar de originele zijdeproductie zelf werd uitgevonden. Deze productie van zijde begon al in China rond 2700 voor Christus en zo ook uitgroeien tot een van de meest gewilde en ook prijzige handelsproducten in onze wereld. Terug in deze tijden was zijde absoluut niet beperkt tot kleding maar werd zelfs al gebruikt voor bijvoorbeeld bloemen. Dit werd al snel opgemerkt en opgepakt door de Chinese ambachtslieden.

Zijden bloemen werden in de begin stadia enkel gebruikt voor religieuze ceremonies en ook keizerlijke paleizen. Deze werden in de vroegere vormen veelal gebruikt als offergaven of als decoratie in tempels. Men geloofde dat zijden bloemen de natuurlijke wereld konden laten zien zonder de nood voor de verse, echte bloem. De duurzaamheid van deze zijden bloemen maakte ze ook nog eens uitermate geschikt voor rituelen die langdurige schoonheid en ook symboliek nodig hadden.

Wat we weten van de eerste Chinese zijden bloemen is dat ze handgemaakt werden en ook uitzonderlijk gedetailleerd waren, dit kwam niet alleen voort uit vakmanschap maar ook nog eens uit de tijd. Alle zijden bloemen werden zorgvuldig geconstrueerd om een super realistisch mogelijk beeld te krijgen van een bloem, waarbij de ambachtslieden echt aandacht besteedden aan de vorm, kleur en ook zelfs de textuur van de bloemblaadjes.

Zijden bloemen in de Tang- en Song-dynastieën

Wanneer we kijken naar de Tang-dynastie (618–907 na Christus) en de daaropvolgende Song-dynastie (960–1279 na Christus) groeide de zijdenbloemenindustrie verder uit. Dit was dan ook de tijd waarin gebruik werd gemaakt van de zijden bloemen, welke in een verfijnde kunstvorm zowel binnen als buiten China werd gewaardeerd. De ambachtslieden begonnen meer variatie aan te brengen in de bloemen, waardoor ze in de loop van de tijd steeds realistischer werden. Dit vakmanschap werd niet alleen gewaardeerd door de keizerlijke hoven, maar ook door de rijke aristocratie, die zijden bloemen gebruikte om hun huizen te decoreren en hun rijkdom te tonen.

Daarnaast werden zijden bloemen steeds vaker als modeaccessoires gedragen. Vooral vrouwen uit de elite droegen zijden bloemen in hun haar of aan hun kleding, wat de bloemen een symbolische betekenis gaf die verder ging dan alleen esthetiek. Zijden bloemen werden gezien als een uitdrukking van verfijning, luxe en elegantie.

Zijden bloemen in Europa

Natuurlijk waren zijden bloemen toen ze naar Europa kwamen al eeuwenlang een super gewild item in China. Ze kwamen namelijk pas naar Europa in de middeleeuwen. Dit komt doordat kooplieden, maar ook reizigers en diplomaten kennismaakte met de zijderoute. Dit is een handelsroute die uiteindelijk het Westen en het Oosten met elkaar zouden verbinden. Toen zijde eenmaal zijn intrede maakte in de markten van Europa, werd dit product al vrij snel ontdekt door adel. Toch bloeide de productie van de zijden bloem pas echt op tijdens de Renaissance, een periode van culturele wedergeboorte en vond plaats in de 14e tot 17e eeuw in Italië. Wanneer de zijde zijn intrede maakte in Italië en dan vooral in Florence, begon de zijden bloem pas echt in een rol te komen. Met andere woorden, dit was de start voor de zijden bloem in Europa. De Italiaanse ambachtslieden verfijnden dus ook de techniek voor het maken van kunstbloemen en dit bombardeerde Italië eigenlijk al snel tot zijdenbloemen producent van Europa.  

De massaproductie van zijden bloemen tijdens de industriële revolutie

De zijden bloemen braken nog verder door tijdens de Industriële Revolutie, welke plaats vond zo rond de 18e en ook 19e eeuw. Hier was het voor het eerst mogelijk om bloemen op grotere schaal en ook tegen lagere kosten te kunnen produceren. Dit dankzij de vooruitgang in de techniek van de textiel productie. Waar dat zijden bloemen eigenlijk origineel gemaakt werden met de hand werden ze nu onderworpen aan de machines van de “toekomst”. Deze machines maakte namelijk massaproductie mogelijk, echter was het wel zo dat het pure werk dat met de hand gedaan was en het daardoor ook een bepaalde finishing touch kreeg nu niets meer dan werk gedaan door een koude machine.

Wanneer we kijken naar Frankrijk en dan ook specifiek in Parijs, hoe kan het ook anders, werd de productie van zijden bloemen een ongelofelijk belangrijke industrie. De Franse ambachtslieden perfectioneerde de kunst omtrent zijden bloemen nog een stuk verder, de Fransen ontwikkelden dus ook nieuwe technieken om de bloemen nog een stuk realistischer te maken. Parijs werd daarom in deze tijd dus ook het centrum van de bloemen mode. Hier werden zijden bloemen verwerkt in de meest modieuze accessoires in hoeden en ook kleding.

De zijden bloemen uit deze periode werden ook steeds meer toegankelijk voor de middenklasse, wat een groot verschil was met de eerdere exclusieve beschikbaarheid voor de adel. Hierdoor verspreidden zijden bloemen zich over een breder publiek en begonnen ze een integraal onderdeel te worden van huisdecoratie en mode in Europa en Noord-Amerika.

Zijden bloemen in de modewereld

De modewereld nam de zijden bloem met open armen op in hun repertoire dit gebeurde voornamelijk in de 19e en ook 20e eeuw. Hoeden werden met zijden bloemversieringen versierd en waren ongelofelijk populair in de 19e eeuw, dit vooral in de Victoriaanse tijd. De modewereld omarmde zijden bloemen in de 19e en 20e eeuw met open armen. Hoeden met zijden bloemversieringen waren bijzonder populair in de 19e eeuw, vooral in de Victoriaanse tijd. Zo zien we ook dat het dragen van hoeden in die tijd en dan vooral versierd met kunstbloemen een waar statussymbool voor vrouwen en ook modehuizen. We zien zo dat het meest beroemde Parijse Maison Guillemet gebruik maakte van de kunst van de zijden bloemen.

We zien dus ook dat in de tijd van de 20e eeuw zijden bloemen een ongelofelijk belangrijke rol bleven spelen in de mode en vooral ook in de Haute couture. De grote modeontwerpers zoals Coco Chanel en ook Christian Dior verwerkten de kunstbloemen in hun ontwerpen. Deze bloemen waren niet langer enkel ter decoratie maar ook een belangrijk onderdeel omtrent het ontwerp en ook de esthetiek van de kleding.

Zijden bloemen in de huidige tijd

In de huidige tijd hebben zijden bloemen een volledig andere rol gekregen binnen het gebruik, zo werden ze voorheen voornamelijk gemaakt als luxe item voor de elite. Tegenwoordig zijn de zijden bloemen vele malen toegankelijker geworden, dit komt door de massaproductie en ook de technologische vooruitgang. De kunstbloemen van hoge kwaliteit zijn nu overal verkrijgbaar. Dit voornamelijk als zijden bloemen boeketten. Dit van woonwinkels tot online marktplaatsen. Daarnaast worden ze veelal gebruikt in een breed scala aan toepassingen, van interieurontwerp tot bruiloftsdecoratie en evenementen.

Hoewel we zien dat veel zijden bloemen tegenwoordig bestaan uit synthetische materialen zoals bijvoorbeeld polyester, en niet meer zo zeer uit echte zijde, blijven we toch de benaming “zijden bloemen gebruiken”. Dit komt omdat ze symbool staan voor hun verfijnde en vooral ook luxe oorsprong. De moderne zijden bloem is in de regel zo realistisch dat je ze niet kon onderscheiden van de echte bloemen. Combineer dit met de duurzaamheid en de onderhoudsvrije eigenschappen en ze worden een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar blijvende en ook mooie decoratie.

De evolutie van technieken en materialen

We zien ook dat de vooruitgang in de technologie een enorm belangrijke rol heeft gespeeld in de evolutie van de zijden bloemen. Dit komt doordat de zijden bloemen in het allereerste begin uitsluitend met de hand werden gemaakt. Tegenwoordig zijn de maakwijzen vele male geavanceerder door de moderne productieprocessen. Zo worden er tegenwoordig verschillende mallen, verf en ook snijtechnieken gebruikt die er samen voor zorgen dat zijden bloemen vrijwel niet meer van de echte bloemen te onderscheiden zijn. Dit maakt de bloemen ook tot zo’n perfecte en vooral ook hedendaagse oplossing voor ieder huishouden. Voor wie namelijk wil laten lijken dat deze echte bloemen heeft maar daar de groene vingers niet voor heeft, zijn de huidige zijden bloemen de oplossing voor jou.

Ook worden er hedendaags nieuwe materialen gebruikt, zoals polyester. Dit is goedkoper dan de zijde maar kan ook een zeer realistische uitstraling bieden. Soms worden de zijden bloemen zelfs gecombineerd met andere materialen zoals bijvoorbeeld papier, plastic of katoen, afhankelijk van het gewenste effect. Hoogwaardige kunstbloemen zijn tegenwoordig voorzien van een subtiele waslaag of textuureffecten om het uiterlijk van echte bloemblaadjes, stelen en bladeren na te bootsen.

Zijden bloemen in populaire cultuur en evenementen

Wanneer we kijken naar de afgelopen decennia zien we dat zijden bloemen een ongelofelijk belangrijk onderdeel zijn geworden van de decoratie industrie. Zo worden de zijden bloemen vaak gebruikt bij bruiloften, grote evenementen, fotoshoots en zelfs in filmsets. De duurzaamheid en ook de veelzijdigheid in combinatie met de realistische uitstraling maken zijden bloemen tot een ware en vooral ook ideale keuze voor de decorateurs en evenementenplanners, welke op zoek zijn naar de esthetische flexibiliteit zonder de nadelen van levende bloemen.

De bruiloften zijn misschien wel de meest grote markten voor wanneer het aankomt op zijden bloemen. Ze bieden zo ongelofelijk veel mogelijkheden voor bloemen die normaliter buiten het seizoen zijn. Deze kunnen van tevoren worden voorbereid zonder de zorgen over eventuele verwelking of schade tijdens de grote dag zelf. Daarnaast zijn ze ook nog een blijvende herinnering aan de speciale gelegenheid die goed kan worden bewaard.

De toekomst van zijden bloemen

De grootste populariteit omtrent zijden bloemen lijkt de komende jaren alleen nog maar te blijven groeien. De toenemende vraag naar de duurzame decoraties en ook milieuvriendelijke alternatieven voor verse bloemen. Hier bieden kunstbloemen een perfecte oplossing die de esthetiek combineert met ook de praktische voordelen. Ontzettend veel mensen kiezen voor zijden bloemen vanwege hun lange levensduur en ook het feit dat ze geen onderhoud nodig hebben.

Daarnaast zien we ook dat deze industrie enorm blijft innoveren. De nieuwe materialen en ook productietechnieken maken het ook mogelijk om de kunstbloemen er steeds realistischer te laten uitzien en ook nog eens duurzamer te maken. We maken hiervoor gebruik van de gerecyclede materialen en biologisch afbreekbare kunststoffen. De combinatie van duurzaamheid, esthetiek en technologische vooruitgang zorgt ervoor dat zijden bloemen nog lang een belangrijke rol zullen spelen in zowel de decoratieve als de mode-industrie.

Conclusie

Wij van Droogbloemetjes.nl zien de geschiedenis van de zijden bloemen als een verfijnd cultureel en innovatief vakmanschap. Het begon immers allemaal in het oude China en is uitgegroeid tot een wereldwijde industrie welke zowel decoratieve als praktische doeleinden zou dienen. Van religieuze ceremonies tot modeaccessoires en huisdecoratie, zijden bloemen hebben door de eeuwen heen hun schoonheid en veelzijdigheid bewezen.

In onze huidige wereld blijven zijden bloemen een ongelofelijk geliefde keuze, zowel om hun uiterlijk als om hun praktische voordelen. Met de opkomst van duurzaamheid en ook technologische vooruitgang, kunnen we verwachten dat zijden bloemen hun plaats in onze huizen, mode en evenementen zullen behouden, en misschien zelfs zullen uitbreiden.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Droogbloemetjes.nl 4,8 / 5 - 122 Reviews @ Google mijn Bedrijf
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »