Terug

Hoe kan ik het beste droogbloemen gebruiken in kerstdecoratie?

Hoe kan ik het beste droogbloemen gebruiken in kerstdecoratie?

Jazeker, het is weer zover. De kerstperiode is weer onderweg naar ons en dit betekent natuurlijk dat ontzettend veel van ons alles uit de kast willen halen om hun huis weer helemaal compleet te maken met de kerstdagen.

Natuurlijk kennen we allemaal de vaste en vooral ook traditionele kerstversiering zoals de dennenkransen, kerstballen, en ook slingers. Wist je dan ook dat de droogbloemen de afgelopen jaren enorm in opkomst zijn gekomen omtrent decoratie? Dat klopt, wij van Droogbloemetjes.nl hebben de trend dan ook volop gevolgd en laten jou daarom ook graag kennis maken met de combinatie van droogbloemen en kerst. Zoals we weten zijn droogbloemen niet alleen maar duurzaam en onderhoudsarm, daarnaast geven ze ook nog eens een unieke en elegante sfeer toe aan al jouw andere kerstdecoratie.

Wij gaan daarom in deze blog samen met jou in op hoe je droogbloemen kunt toepassen in jouw kerstdecoratie. Het maakt hiervoor absoluut niet uit of jij graag zelf een krans in elkaar knutselt, een heel opvallend kerststuk wilt maken of misschien enkel subtiele accenten wilt toevoegen aan jouw al bestaande kerstdecor. We gaan ons best doen om jou te laten zien dat je droogbloemen op onwijs veel manieren kunt toevoegen. Laten we beginnen met de basis!

Waarom droogbloemen gebruiken voor kerstdecoraties?

Wat hebben droogbloemen wat veel andere decoratie mist? Precies, droogbloemen hebben een tijdloze uitstraling welke perfect past bij de trend van nu en ook de vraag naar duurzame en milieuvriendelijke decoratie. Waar dat de traditionele kerstversieringen vrijwel altijd wegwerp en vooral ook seizoensgebonden zijn, geldt dit natuurlijk niet voor de droogbloemen. Dit type decoratie kan nog lang na de kerstdagen mee, misschien zelfs wel jaren. Daarom worden droogbloemen ook gezien als een ontzettend duurzame en vooral ook budgetvriendelijke keuze voor iedereen. Dit komt namelijk doordat dit type versiering niet ieder jaar vervangen hoeft te worden. Daarnaast geven droogbloemen ook een unieke en vooral ook natuurlijke uitstraling welke je gemakkelijk kunt combineren met andere kerstdecoraties.

Hier zijn enkele voordelen van droogbloemen in kerstdecoraties:

  • Duurzaamheid: Met droogbloemen heb je absoluut geen zorgen over verwelking of uitval.
  • Lage onderhoud: Droogbloemen hebben absoluut geen water of andere voeding nodig en blijven ontzettend lang mooi.
  • Esthetiek: Een natuurlijke en unieke look die niet met traditionele decoratie te vergelijken is.
  • Creatieve vrijheid: Droogbloemen zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, kleuren en texturen, waardoor je eindeloze creatieve mogelijkheden hebt.

Populaire soorten droogbloemen voor de feestdagen

We hebben jou nu eigenlijk aangegeven waarom droogbloemen ontzettend goed samen gaan met de kerst, laten we dan nu eens gaan kijken naar wat voor soort droogbloemen men het liefste gebruikt of laat zien in de kersttijd. Niet alle droogbloemen zijn hetzelfde en sommige passen beter bij de kerstperiode dan andere. We hebben daarom speciaal voor jou wat populaire keuzes voor jouw kerstdecoratie op een rijtje gezet, laten we hier samen eens naar gaan kijken:

  • Pampasgras: Dit pluizige gras past perfect bij een winterse uitstraling en voegt een zachte sfeer toe aan je decoratie.
  • Eucalyptus: Bekend om zijn prachtige groene tint en aangename geur. Eucalyptusbladeren drogen prachtig en passen goed bij de feestelijke sfeer.
  • Lavendel: Deze paarse bloemen voegen niet alleen kleur toe, maar verspreiden ook een subtiele geur die rustgevend werkt.
  • Gipskruid (Gypsophila): Dit delicaat ogende bloemetje past perfect bij de kerstsfeer en kan gebruikt worden om meer volume en luchtigheid aan arrangementen te geven.
  • Bessen: Gedroogde rode bessen, zoals rozenbottels of hypericum, voegen een traditionele kerstkleur toe en passen perfect als accenten in een krans of tafelstuk.

Natuurlijk kun je deze bloemen absoluut afzonderlijk van elkaar gebruiken, wat we wel merken is dat combinaties van deze bloemen vaker een veel completer effect hebben op de algehele decoratie.

Ideeën voor droogbloemen kerstdecoraties

We weten hoe veelzijdig droogbloemen in de regel al zijn als het aankomt op decoratie. We hebben daarom enkele ideeën voor jou op een rij gezet met hoe je droogbloemen in kerstdecoratie kunt verwerken, laten we daar samen eens naar gaan kijken:”

Droogbloemen-kerstkrans

Een droogbloemen kerstkrans is voor kerstbegrippen dé manier om jouw gasten al te verwelkomen aan jouw deur. Hier kun je jouw gasten zelfs al versteld laten staan. Maar hoe maak je dan een krans? Zorg er in ieder geval voor dat je een houten of metalen frame hebt, veel binddraad en ook jouw favoriete selectie aan droogbloemen natuurlijk. Je wilt altijd beginnen met het vastzetten van groen zoals bijvoorbeeld eucalyptus, hier bovenop wil je weer sneller gaan voor bloemen die veel meer accent bieden, denk maar eens aan pampasgas of zelfs gipskruid. Aan het einde kun je zelfs nog bessen toevoegen om jouw krans echt af te maken, voor wat betreft kleur. De natuurlijke uitstraling van jouw droogbloemen maakt de krans veelzijdig.

Tafeldecoratie of centerpiece

Ben je echt fan van tafelsettings, tafeldecoraties of misschien zelfs wel centerpieces voor wat betreft droogbloemen boeketten, dan maak je al ontzettend snel stijlvolle keuzes, creëer bijvoorbeeld eens een lage centerpiece met gedroogde eucalyptus, lavendel, en enkele rode bessen voor een feestelijke uitstraling. Voor een extra sprankeling kun je er wat kerstlichtjes tussen doen. Zo creëer je een warme en uitnodigende sfeer aan de tafel, zonder dat het centerpiece teveel ruimte inneemt.

Kerstboomversiering met droogbloemen

Wil je eens iets doen met droogbloemen waar maar weinig mensen weet van hebben? Kies dan eens voor een hele andere slag met jouw kerstboom dan de traditionele kerstbal, gebruik daarvoor bijvoorbeeld eens droogbloemen. Deze kun je gebruiken als accenten of gewoon in de kerstboom hangen. Gebruik maar eens kleine bosjes lavendel of gipskruid, doe hier een touw omheen en bindt deze bosjes vast aan verschillende takken. Daarnaast zou je zelfs eucalyptusbladeren kunnen gebruiken als slinger. Wil je graag pampasgras of andere lange grassen toevoegen aan jouw kerstboom? Probeer deze dan schuin in te steken voor een prachtige en vooral ook speelse uitstraling.  

Glazen kerstornamenten gevuld met droogbloemen

Dit is misschien niet een geheel nieuw concept, maar kan jouw algehele kerstervaring wel echt naar een nieuw niveau tillen, het ziet er namelijk echt prachtig uit. Je kunt bijvoorbeeld transparante kerstballen prachtig vullen met droogbloemen om jouw boom op een prachtige en vooral ook subtiele manier te kunnen decoreren. Gebruik voor dit type decoratie enkel kleine bloemetjes, zoals bijvoorbeeld: gipskruid of kleine besjes. Je kunt dan ook kiezen om een paar blaadjes eucalyptus toe te voegen voor een prachtige finishing touch.

Gedroogde bloemen toevoegingen voor cadeauverpakkingen

Wil je je cadeaus een bijzondere touch geven? Voeg een kleine droogbloemen takje toe aan je cadeauverpakking. Een takje lavendel of een paar sprietjes gipskruid kunnen samen met een lint worden vastgemaakt aan de verpakking. Dit geeft een persoonlijke en charmante touch aan elk cadeau en showt de ontvanger hoe strak jouw oog voor detail eigenlijk is..

Stappen voor het maken van een DIY Droogbloemen-Kerstkrans

Wil je dolgraag jouw eigen droogbloemen kerstkrans maken? Het is namelijk niet alleen ongelofelijk leuk om te doen maar geeft jou ook nog eens prachtige en vooral ook persoonlijke decoratie die jouw huis de absolute feeststemming geven. Dit type DIY is perfect voor de beginner, dit komt omdat het proces ontzettend gemakkelijk te volgen is en daarnaast ook nog eens volledig aanpasbaar is aan de smaak. We hebben hiervoor een stap voor stap handleiding gemaakt om je te kunnen helpen met het maken van een prachtige en vooral ook unieke droogbloemen kerstkrans, welke nog jarenlang mee zou kunnen.  We hebben het natuurlijk al kort gehad over de kerstkrans maar laten we er nog eens wat gedetailleerder op ingaan.

Benodigdheden:

  • Een kransframe (metaal of hout): Het is natuurlijk niet nieuw en ook zeker niet onbelangrijk dat je bij een kerstkrans wilt kiezen voor een ontzettend stevige onder basis, denk hier maar eens aan een metalen ring of houten frame. Pas daarnaast de grootte van jouw krans aan op de ruimte waar je deze graag wilt ophangen.  
  • Binddraad: Dit is een ontzettend belangrijk element in het maken van jouw krans, dit omdat het binddraad ervoor moet gaan zorgen dat alles netjes bij elkaar blijft zitten. Je wilt jouw bloemen en bladeren namelijk stevig aan het frame bevestigen.  
  • Diverse droogbloemen: Denk bijvoorbeeld eens aan het gebruik van eucalyptus, dit voor een ontzettend prachtige en groene basis. Gebruik daarna pampasgras voor een meer winterse uitstraling, gipskruid voor een speelse en vooral ook lichte touch en uiteindelijk de bessen voor dat vleugje rood en ook de feestelijkheid. Laten we namelijk eerlijk zijn, als het op kerstkransen aankomt denken we altijd aan bessen, dit omdat het nou eenmaal zo ontzettend verwoven is in het algemene bekende ontwerp.
  • Een schaar: Je wilt jouw bloemen en binddraad graag op maat kunnen knippen, dus is een schaar in dit geval echt onmisbaar.
  • Eventueel lint voor ophangen: Zorg ervoor dat je een lint gebruikt dat op het gebied van kleuren perfect bij jouw feestdecor past, denk maar eens aan klassiek rood, groen of in dit geval zelfs goud voor die extra feestelijke look.

Instructies

  1. Voorbereiding
    Zorg ervoor dat al jouw droogbloemen gesorteerd zijn en knip de stelen van de droogbloemen op de gewenste lengtes. Dit is in de regel 10 tot 15 centimeter. Dit helpt jou om een volle krans te maken zonder dat de bloemen echt te zwaar beginnen te worden. Verdeel daarnaast jouw bloemen in kleine bosjes maar houdt ze wel binnen handbereik. Je wilt jouw werk gemakkelijker maken en je wilt dus ook snel kunnen wisselen tussen bloemen. Wil je een gevarieerd resultaat verwerk dan in elk segment een bosje met een mix van bloemen en groen.
  2. Basis creëren
    Leg nu als allereerste jouw basis, dit doe je door het groen, zoals bijvoorbeeld eucalyptus, te bevestigen aan jouw frame. Hiervoor moet je natuurlijk binddraad gebruiken en je wilt het dus ook strak om de stelen heen kunnen trekken. Dit is de manier om ervoor te zorgen dat ze goed blijven zitten. Dit prachtige groene fundament zorgt uiteindelijk voor de basis van jouw krans. Daarnaast geeft het de uiteindelijke krans ook nog eens een volle uitstraling. Je wilt het groen overigens gelijkmatig over het frame verdelen en voor die echte kransen makers is het natuurlijk key om alle bladeren in dezelfde richting te laten wijzen voor die onbetwiste natuurlijke flow.
  3. Vul met grotere bloemen
    We hebben nu de prachtige basis van de krans gelegd en nu wil je jouw krans langzamerhand versieren met de grotere bloemen, denk hierbij eens aan pampasgras. Dit is een type bloem die automatisch volume toevoegt aan jouw krans en ze daarnaast ook nog eens voorziet van een speelser effect. Je wilt dit type bloem op strategische plekken op de krans leggen en dus ook gelijkmatig verspreiden, je wilt namelijk niet dat het te druk lijkt aan één kant van de krans. Heb je dit gedaan? Wikkel dan meteen het binddraad stevig om de stelen, je wilt er namelijk voor zorgen dat deze goed vastzitten. Je kunt zelfs variëren met de lengte van jouw stelen, als je een meer dynamische uitstraling wilt creëren.
  4. Accentueer met kleine bloemetjes en bessen
    Wil je een extra feestelijke touch toevoegen aan jouw krans, zorg er dan voor dat je gipskruid en ook kleurrijke bessen toevoegt aan jouw krans. Deze accenten zorgen daarnaast ook nog eens voor een zeer gedetailleerd uiterlijk. Spreid daarnaast ook nog eens de kleinere bloemetjes tussen de grotere bloemen en het groen. Dit helpt jou om            ook ontzettend veel diepte aan de krans te geven. Rood is namelijk een perfecte keuze voor de traditionele kerstsfeer, maar wil je iets extravaganter kies dan eens voor bijvoorbeeld goud bespoten bessen. Deze geven jouw krans ook nog eens een extra feestelijke look.
  5. Ophangen en afwerken
    Weet je inmiddels zeker dat alle bloemen en ook bladeren van jouw krans ontzettend goed vast zitten en ook de krans volledig is gevuld naar voorkeur? Voeg dan de echte finishing touch toe in de vorm van een lint dat perfect past bij jouw kerstdecor of kies misschien zelfs voor een contrastkleur om jouw krans nog meer op te laten vallen. Maak een prachtige strik en bevestig het lint stevig aan de bovenkant van de krans. Hang jouw krans daarna op een prominente plaats, denk maar eens aan bijvoorbeeld aan de voordeur, aan de muur of zelfs in de woonkamer. Ik kan je garanderen dat het een echte blikvanger zal zijn.

Extra tips in variaties en persoonlijke touches

Wanneer je jouw kerstkrans nog een stuk persoonlijker wilt maken, kun je ervoor kiezen om een scala aan andere decoratie toe te voegen. Denk bijvoorbeeld eens aan mini kerstballen, dennenappels, kaneelstokjes of zelfs de kleinere kerstlichtjes. Doordat je jouw extra elementen toevoegt geef je jouw krans een unieke, warme en ook feestelijke uitstraling. Vergeet ook niet dat droogbloemen zo ongelofelijk veelzijdig zijn. Blijf daarom dus experimenteren met verschillende kleuren en texturen om een krans te creëren welke helemaal aansluit bij jouw smaak en stijl.

Tips voor het behoud van droogbloemen tijdens de feestdagen

We weten als geen ander hoe lang droogbloemen meegaan, toch hebben droogbloemen een klein beetje extra aandacht nodig om altijd op hun best te kunnen zijn. We hebben daarom enkele tips voor jou op een rijtje gezet om jouw droogbloemen optimaal te kunnen houden:

  • Vermijd direct zonlicht: Direct zonlicht kan ontzettend schadelijk zijn voor de kleuren van jouw droogbloemen, het zonlicht kan ze namelijk laten vervagen. Zet jouw creatie daarom op een plek waar ze een stuk meer beschermd zijn tegen de zon.
  • Wees voorzichtig met vochtigheid: Droogbloemen en vochtige omgevingen zijn geen fijne partners, Zet ze daarom niet in de buurt van een vochtige plek zoals badkamers of keukens.
  • Stof ze af: Droogbloemen worden natuurlijk na verloop van tijd stoffig. Gebruik hiervoor een zachte borstel of zelfs een föhn op koude stand om het stof met de uiterste voorzichtigheid te verwijderen.
  • Bewaar na de feestdagen zorgvuldig: Wanneer je jouw droogbloemen vaker wilt hergebruiken, berg ze dan goed op in een droge en vooral ook donkere ruimte. Gebruik hiervoor een luchtdichte doos om ze te beschermen tegen stof en ook vocht.

Droogbloemen combineren met traditionele kerstdecoraties

Een gigantisch voordeel van droogbloemen is dat je ze ontzettend goed kunt combineren met de meer traditionele kerstdecoratie. We hebben speciaal voor jou weer wat redenen op een rij gezet, laten we hier samen eens goed naar gaan kijken:

  • Kaarsen: Plaats droogbloemen rond kaarsenhouders op je tafel voor een extra feestelijke touch. Let er wel op dat de bloemen niet te dicht bij de vlam komen.
  • Kerstlampjes: Leg zachtjes de lichtjes door een droogbloemenkrans of centerpiece om een warme, uitnodigende sfeer te creëren.
  • Dennentakken en coniferen: Combineer gedroogde bloemen met verse dennentakken voor een mix van texturen en geuren.
  • Glitter en goudaccenten: Voeg wat glitter of gouden accenten toe aan de droogbloemen voor een extra feestelijke uitstraling.

Waarom droogbloemen een trend zijn voor kerstdecoraties

De opkomst van de droogbloemen in kerstdecoratie kan worden toegeschreven aan de momenteel hoge vraag naar duurzaamheid en ook minimalisme. Men is namelijk op zoek naar verschillende manieren om hun afvalberg te verkleinen en daarmee ook hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Hier passen droogbloemen perfect in deze trend. Ze voorzien ons namelijk van de schoonheid zonder dat er verspilling bij komt kijken. Daarnaast bieden schoonheid zonder verspilling en ook veelzijdigheid en lange levensduur een ware aantrekkingskracht voor iedereen die op zoek is naar iets nieuws in hun feestelijke decoratie.

Conclusie

Wij van Droogbloemetjes.nl weten als geen ander hoe prachtig, duurzaam en ook uniek droogbloemen kunnen zijn, zelfs als kerstdecoratie. Ze voegen namelijk niet alleen stijl toe, maar geven ons ook een perfecte mogelijkheid om een persoonlijk tintje te geven aan jouwq feestdecor. Of je nu kiest voor een klassieke krans, een moderne tafeldecoratie of een creatief cadeauaccent, droogbloemen zorgen gegarandeerd voor een feestelijke en warme sfeer. Ga dit jaar de uitdaging aan en laat je creativiteit de vrije loop met droogbloemen in je kerstversiering. Je zult versteld staan van het resultaat!

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Droogbloemetjes.nl 4,8 / 5 - 122 Reviews @ Google mijn Bedrijf
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »