Terug

Haarlak en droogbloemen

  • Door Jade
  • 11 / 09 / 2024 0
Haarlak en droogbloemen

Als alternatief voor verse bloemen zijn droogbloemen steeds populairder geworden. Je kunt langdurig van droogbloemen genieten en daarnaast is het ook een erg duurzame manier om je huis op te fleuren. Dit komt doordat ze heel lang goed blijven en er weinig tot geen onderhoud nodig is.

Om de levensduur van de droogbloemen te verlengen kun je gebruikmaken van haarlak. Welke voordelen heeft dit en hoe werkt dit precies? Hieronder lees je alles wat je over haarlak en droogbloemen moet weten.

Functies haarlak bij droogbloemen

Het product is oorspronkelijk ontwikkeld om haar in model te houden. Het is een mengsel dat bestaat uit polymeren, oplosmiddelen en soms geuren en andere toevoegingen. Wanneer je haarlak heel dun op droogbloemen sprayt, ontstaat er een beschermende laag. De voordelen van deze laag zijn:

  1. Stof: Stof zal zich niet meer ophopen op de stengels en bloemen van de droogbloemen. Dit is heel erg nuttig, omdat droogbloemen door hun fragiliteit heel moeilijk schoon te maken zijn zonder ze te beschadigen. Door een laagje haarlak aan te brengen zijn de droogbloemen makkelijk af te stoffen zonder dat ze breken.
  2. Versterking:  Droogbloemen zijn erg fragiel en kwetsbaar. Haarlak zorgt ervoor dat de bloemen steviger en minder breekbaar worden. Zo kun je jouw droogboeket langer mooi houden zonder dat er wat afbrokkelt.
  3. Glans en kleur:  Er zijn soorten haarlak die een subtiele glans geven aan droogbloemen. Hierdoor valt hun kleur en textuur meer op. Ook beschermt de haarlak tegen de schadelijke effecten van UV-licht. Zo behouden de bloemen beter hun kleur en blijven ze langer mooi.
  4. Vervagen en verkleuring: Ook beschermt een laagje haarlak tegen vervagen door licht, luchtvochtigheid en andere omgevingsfactoren die hier invloed op kunnen hebben. De beschermde haarlaklaag functioneert als een barrière tegen deze factoren.

Gebruiksaanwijzing

Het is niet moeilijk hoe je de haarlak moet gebruiken bij droogbloemen, toch zijn er enkele richtlijnen die zorgen voor het beste resultaat:

  1. Juiste haarlak: Het is heel belangrijk om de juiste haarlak te kiezen. De dingen waar je op let zijn: mag geen sterke geur of kleuring bevatten, mag niet plakken, vermijd alcohol. Alcohol in haarlak kan er voor zorgen dat droogbloemen uitdrogen en beschadigen. De beste spray die je kunt kiezen is een transparante en niet-plakkerige spray met lichte fixatie.
  2. Goed geventileerde ruimte: Om te voorkomen dat je chemische dampen inademt, is het belangrijk om haarlak te gebruiken in een goed geventileerde ruimte of buiten.
  3. Afstand: Houdt minimaal 30 cm afstand tot de bloemen. Als je van dichtbij sprayt, komt er te veel haarlak op één plek en dit kan leiden tot een plakkerige of verzadigde textuur.
  4. FIjne nevel: De haarlak die je aanbrengt moet als fijne nevel worden gesprayd. Zo worden de bloemen gelijkmatig bedekt en raken ze niet verzadigd.
  5. Drogen: Zorg ervoor dat je de bloemen, na het aanbrengen van de haarlak, voldoende tijd laat drogen voordat je ze aanraakt of verplaatst. Het duurt 10 tot 15 minuten ongeveer.
  6. Herhaling: Het kan nodig zijn om haarlak na een paar maanden opnieuw aan te brengen. Zo vernieuw je de eerder aangebrachte beschermlaag. Dit is afhankelijk van de omgeving waarin je je droogboeket plaatst.

Voordelen

Er zijn verschillende voordelen die verder gaan dan het verlengen van de levensduur. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen:

  • Houdbaarheid: Droogbloemen blijven langer mooi door het gebruik van haarlak, hierom kun je langer van je droogboeket genieten. Voor bloemen van speciale arrangementen is dit vooral erg nuttig, denk hierbij aan bruidsboeketten of andere bloemdecoraties met sentimentele waarde.
  • Onderhoud: Wanneer je droogbloemen met haarlak behandeld, is er minimale onderhoud vereist. Dit komt doordat de bloemen minder vaak stof verzamelen en minder kwetsbaar zijn door omgevingsfactoren.
  • Kosten: Je hoeft minder vaak bloemen te kopen wanneer je langer van je boeket kan genieten. Hierdoor zul je kosten besparen.
  • Veelzijdigheid: Haarlak is geschikt voor verschillende soorten bloemen en planten. Zo kun je de spray gebruiken op hele delicate bloemen tot grotere exemplaren zoals katoenbloemen.

De meest gemaakte fouten

Haarlak biedt veel voordelen voor droogbloemen. Toch zijn er altijd fouten die vaak gemaakt worden. Zoals het gebruiken van te veel haarlak. Wanneer je te veel haarlak gebruikt kan het ervoor zorgen dat ze verzadigen en er kunstmatig uit gaan zien. Ook kan er een plakkerige textuur ontstaan die stof juist aantrekt in plaats van afstoot. Een andere veelgemaakte fout is het gebruik van de verkeerde haarlak. Hierboven heb je kunnen lezen waar je rekening mee moet houden, wanneer je de haarlak voor je droogbloemen uitkiest. Nogmaals, let er goed op dat je haarlak de volgende dingen niet bevat: kleurstoffen, glitters, parfums en alcohol. Deze veranderen of beschadigen de natuurlijke uitstraling van de droogbloemen. Als laatste vergeten mensen vaak de bloemen te drogen. Het drogen van je bloemen is een cruciale stap voordat je ze verplaatst. Het gevolg hiervan is dat ze aan elkaar kunnen gaan plakken of beschadigd raken door het vochtgehalte in de lak.

Alternatieven

De populairste keuze is haarlak. Toch liever een ander product gebruiken? Bekijk hieronder de alternatieven om jouw droogbloemen te beschermen.

  • Floristenlak: Deze lak is speciaal ontworpen om de schoonheid van je bloemen te behouden. Het heeft een vergelijkbare bescherming als haarlak, alleen is het vaak lastiger te vinden en duurder.
  • DIY mengsels: Je kunt zelf ook een mengsel maken dat je droogbloemen kan beschermen. Hiervoor moet je water en glycerine mengen. Het nadeel is dat het verschillende resultaten zal opleveren, afhankelijk van de soort bloem. Ook is er veel voorbereiding voor nodig.
  • Luchtfilters en UV-beschermers: Het beste is om je droogboeket ergens neer te zetten waar ze niet worden blootgesteld aan direct zonlicht of luchtverontreiniging. Hierdoor kun je de levensduur van je droogbloemen ook al verlengen.

Conclusie

Wij van Droogbloemetjes.nl kennen het gebruik van haarlak als een simpele en effectieve manier om jouw droogbloemen te beschermen en de levensduur te verlengen. Dit doe je door een dunne, beschermende laag op de bloemen aan te brengen. Dit zorgt voor het behoud van kleur, structuur en voorkomt dat er stof wordt opgehoopt op de bloemen. Het gebruik van haarlak is een toegankelijke optie, omdat het weinig voorbereiding en materiaal vereist. Het is wel erg belangrijk om de juiste techniek en haarlak te gebruiken. Zo moet je goed kijken naar de additieven in haarlak en hou je minimaal 30 cm afstand tot de bloemen. Op deze manier zorg jij ervoor dat jouw droogboeket er op haar best uit zal zien.

Je hoeft geen ervaren bloemist te zijn om de schoonheid van bloemen te kunnen behouden. Haarlak is de makkelijkste manier om de natuurlijke schoonheid van je droogbloemen te waarborgen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Droogbloemetjes.nl 4,8 / 5 - 122 Reviews @ Google mijn Bedrijf
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »